shiatsu


Wat is Shiatsu?

Shiatsu is een van oorsprong in Japan ontwikkelde manuele therapie die onderbouwd wordt door de traditionele Chinese medische geneeskunde (TCM).

Deze geneeskunde wordt in veel Chinese ziekenhuizen met succes toegepast. Duizenden jaren ervaring leerde dat er meer is dan het anatomische systeem van spieren en botten, namelijk een energetisch systeem. Dit systeem kent een geheel eigen netwerk van energiebanen (meridianen). De energie (de Qi stroom) in het lichaam, is op allerlei manieren te beïnvloeden.

Shiatsu betekent letterlijk ‘vingerdruk’: in praktijk betekent dit dat er door de therapeut druk uitgeoefend wordt op de energiebanen en acupunctuurpunten door duim, handpalm, elleboog en voet.


Wat doet Shiatsu?

Door de shiatsu massage wordt je lichaam uitgenodigd om blokkades in de meridianen op te lossen en ruimte te maken voor een nieuwe balans.

  • Shiatsu is ook lichaamsbewustzijn: herkennen waar het vastloopt in je lijf, waar wordt spanning opgebouwd en hoe kun je dat voorkomen.
  • Shiatsu is ook het ontvangen van de aanraking en genieten van een diepe ontspanning die rust en ruimte geeft.
  • Shiatsu is niet alleen bedoeld om klachten op te lossen maar is juist preventief inzetbaar, dus om klachten te voorkomen.

 

Behandelingen, diagnose en consulten
 
moxacuppingacupunctuur

Aanvullende technieken

Moxa

Moxa is het branden van gedroogd bijvoetkruid dat in een staafje is gedraaid. Het wordt boven bepaalde acupunctuurpunten of meridianen op je lichaam gehouden waar energie stagneert. Het geeft een zeer intense warmte af die stimulerende impulsen afgeeft om de energie weer te laten stromen. Het wordt vaak ingezet bij:

  • te kort aan energie,
  • koude,
  • chronische pijnen,
  • slapeloosheid,
  • littekens

 

Cupping

Bij cupping worden verwarmde glazen bollen op de huid gezet die vacuüm trekken.

Het wordt gebruikt om de bloeddoorstroming te bevorderen om zodoende de stagnaties op te heffen. De behandeling is zeer geschikt voor rug-, schouder- en nekklachten, long-problemen en verkoudheid. Met de cups kan ook gemasseerd worden.


Japanse Acupunctuur

Met gebruik van Japanse acupunctuurnaalden. Deze dunne Japanse naaldjes worden ingebracht met een geleide buisje. Ze worden niet dieper ingestoken dan 2 a 4 mm. De ervaring leert dat het nagenoeg pijnloos is.

Ik gebruik het in combinatie met een shiatsu behandeling, uiteraard eerst na overleg met U.